Junk, leugenaar, alcoholist, gebruiker, medicatie spaarder, aandachttrekker, zijn allemaal termen die je vast wel eens gehoord hebt?

 

Je vlucht in je verslaving als je iets mee maakt waar je moeizaam mee om kunt gaan. Het gebruiken van alcohol, drugs en vaak ook medicatie is een middel waarmee je even niets hoeft te voelen. Het dempt letterlijk je gevoel. Dit is voor veel mensen een fijne en makkelijke methode. Je verslaving is lastig, maar niet de oorzaak waarom je verslaafd bent geraakt.

Helaas maakt het je afhankelijk. Je hebt het lichamelijk en geestelijk nodig en je hebt er steeds mee van nodig. Het is heel erg belangrijk dat je niet alleen stopt met de middelen die je ‘misbruikt’ en afhankelijk maakt van de middelen, maar dat je ook onderzoekt wat de reden is dat je verslavende middelen bent gaan gebruiken.

 

Vragen die je jezelf kunt stellen zijn:

Wat maakt nou dat jij die middelen neemt?

Wat maakt dat jij denkt dit echt nodig te hebben?

Wat zou het leven je te bieden hebben als je langdurig clean bent?

Wat zou het je brengen als je de oorzaak aanpakt van je vlucht?

Vaak hebben we het over mensen die verslaafd zijn als het gaat om alcohol, medicatie en drugs, maar er zijn nog veel meer verslavingen waar je in kunt vluchten. In dit blog heb ik het alleen over alcohol, drugs en medicatie.

 

Is dit een makkelijk coaching traject?

NEE!! Verslavingen zijn zeker niet makkelijk, maar als je de oorzaak van de vlucht hebt gevonden kun je er mee aan de slag.

Samen met jou ga ik onderzoeken wat nu maakt dat je deze middelen gebruikt. Er is een punt geweest waarop je middelen bent gaan gebruiken en vaak weet een persoon heel goed wanneer en waarom dat gestart is.

Eerlijkheid naar jezelf en naar de mensen om je heen is een belangrijk punt wat vaak ontbreekt. Als je verslaafd bent kom je vaak vast te zitten in een web van leugens. Deze leugens maken dat je mensen verliest in je omgeving. Dit is vaak ook weer een reden om te gaan gebruiken.

Ook hier gaan we samen mee aan het werk. We brengen in kaart welke leugens je vertelt en ik confronteer je daarmee. We kijken naar wat dat voor jou betekend, maar ook wat dat voor je omgeving betekend. Je zal weer moeten bouwen aan vertrouwen!

Je hebt in verschillende situaties patronen ontwikkelt om te kunnen/ moeten gebruiken. Alle plekken in je omgeving herinneren je waarschijnlijk aan dat gebruik.

Dit is vaak een enorme uitdaging om daar een andere invulling aan te geven, toch is dat mogelijk en ik zal dit samen met je doen. We gaan plekken die je nu herinnert als gebruik plekken anders bekijken en een andere functie geven. Het is nu zo dat elk bankje in een park gelinkt hoeft te worden aan gebruik. Je kan daar ook zitten om een boek te lezen, je kan er sporten of even zitten tijdens een wandeling om wat water te drinken.

Tot slot heb je mensen in je omgeving nodig die je steunen en helpen in dit proces, dit is vaak wel het geval maar laat jij ze wel toe?

We kijken samen naar de mensen die om je heen staan en op welke manier die iets voor jou kunnen en willen betekenen in dit traject. Als je daaraantoe bent, 1 van de laatste sessies dan kunnen we een sessie met zijn allen doen om te kijken wat je hebt bereikt en wat je nodig hebt van anderen. Ook wat de anderen van jou verwachten en onder welke voorwaarden. Zo maken we concrete afspraken met elkaar om je omgeving actief mee te nemen in je traject!

Samen maakt sterker!