Na een groot verlies rouwen we allemaal. We doen dit allemaal op ons eigen manier. Soms gaat de rouwverwerking niet helemaal goed en blijven we hangen ergens in dit proces. 5 tot 10 procent van de mensen behoud 1 jaar na verlies hier nog dagelijks last van. Rouwen kost niet alleen geestelijk veel energie, ook lichamelijk vraagt dit veel van je.
We denken meestal bij rouw aan het verliezen van een dierbare. Wist u dat u ook rouwt na een ander groot verlies. Bijvoorbeeld:
Verlies van gezondheid door ziekte
Verlies van een partner na een scheiding verlies van het ouderschap verlies van een baan verlies van de hoop op een kind verlies van het uitoefenen van uw hobby verlies van vriendschappen Verlies is altijd ingrijpend: Daarom is er altijd tijd voor nodig om het te verwerken. Immers hebben we de uitspraak tijd heelt alle wonden! Hoeveel tijd, dat verschilt per persoon.
Het verwerken van dit rouwproces doet iedereen op zijn eigen manier. Vaak denken mensen verschillende dingen of ervaren ze verschillende emoties tegelijkertijd. De een is vooral boos, de ander vooral verdrietig. Opluchting omdat een moeilijke periode afgelopen is. Misschien ervaart u een leegte, misschien voelt u verschillende emoties tegelijk waar u door wordt overmand. Rouwen is voor heel veel mensen een intensieve en moeilijke periode in hun leven.
Waaraan herkent u dat rouw niet overgaat?
Dat je na 1 jaar na het verlies je verdriet (bijna) nog net zo ervaart als in het begin.
Het liefst zou je zelf willen sterven om bij de dierbare te zijn. Moeite hebben andere mensen te vertrouwen. Het leven als leeg en betekenisloos ervaart, nergens echt zin in hebben. Niet weten hoe je dit zelf beter kan maken. Door de klachten die u ervaart, lukken de dagelijkse dingen niet goed. Hierbij kunt u denken aan slecht slapen, eten, werken of het huishouden.
Als u merkt dat u “blijft” hangen in uw rouw kunnen we u daarbij helpen.
Coaching kan u helpen in dit proces van rouwverwerking goed te doorlopen.
Herken jij je zelf in dit verhaal? Wil jij hier mee aan de slag? Of herken je iemand die hier hulp in kan gebruiken?
Je hoeft het niet alleen te doen!
Je bent niet alleen!