Heb jij last van lichamelijke klachten die niet of onvoldoende verklaard kunnen worden? Maar ze worden wel steeds erger, de last wordt steeds meer?

Het zou kunnen zijn dat de klachten worden veroorzaakt door persoonlijke of je omgevingsfactoren, ook kan dit komen doordat je een medische behandeling ondergaat.

Wanneer er geen duidelijke lichamelijke oorzaak gevonden kan worden voor de klachten spreken we van somatisatie. Dit houdt in dat er een neiging is om lichamelijke klachten te ervaren en te uiten, zonder dat hier een lichamelijke medische oorzaak voor gevonden kan worden.

Persoonlijke factoren: erfelijkheid, persoonlijkheidstrekken zoals een laagzelfbeeld, pessimisme, het niet kunnen uiten van emoties.

Deze factoren hangen samen met je ontwikkeling, verwaarlozing, seksueel en fysiek geweld, eigen ziekte of ziektegedrag van bijv. je ouders of verwanten.

Omgeving of socioculturele factoren: Wanneer jij bent opgevoed in een cultuur waarin psychische klachten niet bespreekbaar zijn, zullen deze er eerder lichamelijk uit komen.

Klachten doordat je een medische behandeling ondergaat: wanneer je veel onderzoeken ondergaat, zonder dat daar een behandeling voor gevonden wordt, kunnen dit de onverklaarbare klachten uitlokken.

Wanneer je bekend ben met depressieve gedachtes en angsten heb je 50% kans dat je last hebt/krijgt van lichamelijke klachten, zonder dat hier een medische oorzaak voor gezonden kan worden. Ten slotte kan iemand met psychosomatische klachten ook een daadwerkelijke lichamelijke ziekte hebben. Het is altijd raadzaam een arts te raadplegen bij lichamelijke klachten.

20 tot 35% van de mensen die bij een huisarts komen, heeft 1 of meer onverklaarbare lichamelijke klachten! Van die groep is 70% vrouw. Vaak beginnen dergelijke klachten al in de adolescentie (13-14 jaar) of in de vroege volwassenheid.

Hoe kan je het herkennen?

Het zijn vaak ernstige langdurige klachten die een negatieve invloed hebben op je functioneren, zowel op sociaal gebied als op je werk.

Veel voorkomende lichamelijke klachten zijn: rugpijn, buikpijn, hoofdpijn waar er geen medische oorzaak voor gevonden word.

Deze klachten komen steeds terug waardoor jij je gaat afzonderen, vrienden afzegt, ziekmeld voor werk soms voor langere tijd.

Lichamelijk kan er geen oorzaak gevonden worden, maar je bent er toch echt van overtuigd dat het verder onderzocht moet worden.

Bloed onderzoeken en scans volgen, want je vindt dat het toch gevonden moet worden. Wanneer dit allemaal niets uitwijst, is dat moeilijk om te accepteren en geeft het je veelal het gevoel dat je niet serieus genomen wordt.

Al deze klachten kunnen een oorzaak hebben, met grote regelmaat door stress vanuit je persoonlijke leven of werksfeer, welke zich lichamelijke uitten.

Mocht jij je nou herkennen in dit verhaal in meer of mindere maten? Wil jij hier mee aan de slag?

Of herken je iemand die hier hulp in kan gebruiken?

Coaching kan het begin zijn om hiervan af te komen, we plannen graag een kennismakinggesprek met je in.

Kennismakinggesprekken zijn altijd gratis en vrijblijvend.

Onthoud dan!

Je hoeft het niet alleen te doen!

Je bent niet alleen!