Pesten…
Eerder schreef ik hier al een stuk over… Ik ben gepest op de basisschool en een gedeelte op de middelbare school. Dit heeft ook bij mij zijn sporen nagelaten. Als ik nu vandaag de dag ergens in een situatie terecht kom, waarin ik me niet prettig voel of op een vervelende manier feedback krijg, komt het gevoel van het pesten van toen vrij snel naar boven. Ik kan heel slecht tegen een manier van feedback geven dat iemand zich er slecht bij gaat voelen. Niemand heeft hier ook iets aan. Feedback geef je elkaar op een opbouwende manier, waardoor iemand zich ook gesteund kan en mag voelen. Ook praten achter elkaars rug om triggert mij. Het voelt als niet eerlijk, transparant en het geeft een gevoel van onveiligheid en dat gevoel vind ik heel erg vervelend. Wat ik wel prettig vind is om dingen met elkaar te delen en daar open over te communiceren, waarbij je het ook oneens met elkaar kan zijn. Als het maar op een respectvolle manier blijft. Natuurlijk weet ik dat dit een ideaalbeeld is en dat dit niet overal en altijd haalbaar is.
Doordat het pesten veelal op scholen heeft plaats gevonden, word ik juist in schoolse situaties onzeker. Ik moet alles perfect doen, zodat er niemand wat op of aan te merken heeft. Als iemand dat wel heeft word ik rood en krijg ik het heel erg warm. Het kan dan zo zijn dat ik een black out krijg.
Ik zal altijd het goede in mensen blijven zien. Ook al voel ik me gekwetst door hen. Ik kan relativeren naar hoe zij zijn opgegroeid en ik kan me soms zelfs indenken waarom ze doen wat ze doen. Toch doen ze anderen pijn met hun gedrag. Het kan zijn dat dit onbewust gebeurd, maar over het algemeen is dit iets wat mensen doen om zichzelf beter te voelen of om zelf buiten beeld te blijven.
Mensen zijn niet hun gedrag. Iemand doet stom, maar niemand is stom.
Mocht jij je nou herkennen in dit verhaal in meer of mindere maten? Wil jij hier mee aan de slag?
Of herken je iemand die hier hulp in kan gebruiken?
Onthoud dan!
Je hoeft het niet alleen te doen!
Je bent niet alleen!
Doe er iets mee! Wij willen jou daar graag bij helpen.
Wij plannen graag een kennismaking gesprek met jou.
Onze kennismaking gesprekken zijn altijd gratis en vrijblijvend.