O jee ik word Rood”

Faalangst

“Nee hè! Zie je wel ze kijken allemaal naar me. Is het hier nu zo warm? Nu word ik ook nog eens rood!”

“O jee! Zal ik dat wel goed doen? Heb ik geen fout gemaakt? Ik heb het vast niet gehaald”
En nog meer van dit soort vervelende gedachtes.

Faalangst, een enorme vervelende angst!

Herken jij je in (meerdere punten) van het onderstaande?

 • Ik kan het niet… Dit wordt een ramp!
 • Ik pieker me suf en slaap slecht
 • Ik heb er letterlijk buikpijn van
 • Ik kan niet stoppen met studeren
 • Ik stel alles uit
 • Ik krijg het nooit voor elkaar, ik kan beter stoppen
 • Bij tentamens krijg ik steeds vaker een black-out


Dan is de kans groot dat jij last hebt van faalangst.


Wat is het?

Faalangst is bij veel mensen een vorm van angst om te falen. Faalangst kan je verlammen. Bijvoorbeeld bij studenten die examenvrees hebben, dit is ook faalangst. Of wanneer mensen hun werk heel erg goed moeten doen, maar zich zo onzeker voelen dat het je belemmerd hun werk goed te doen.

Ook kan deze angst leiden tot uitstelgedrag. En wanneer je dingen uitstelt, blijven ze liggen. Dit gaat aan je knagen, je zelfvertrouwen krijgt een deuk en je angst neemt toe; faalangst.
Zo raak je in een vicieuze cirkel van negatieve angst en stress.

Je hebt continu het idee dat je dingen niet goed doet en doordat jij jezelf hierin steeds bevestigd, wordt het alleen maar erger.

Je merkt dat je rood wordt, maar door daar meer aandacht aan te geven ga je nog meer blozen. Je denkt dat dingen je niet gaan lukken, door dat te denken of benoemen zal het hoogstwaarschijnlijk ook niet lukken. Je beïnvloed namelijk je eigen gedachten op een negatieve manier waardoor de angst ook bevestigd zal worden.

 

Verschillende soorten faalangst.

Cognitieve faalangst, sociale faalangst en motorische faalangst.

Cognitieve faalangst.

Je bent bang dat de door jou opgedane kennis te weinig is om bijv. die toets te kunnen maken. Of wanneer je in aanmerking komt voor een nieuwe functie op je werk welke je al heel lang wilt. Maar je bent bang dat je te weinig kennis en ervaring hebt.

Sociale faalangst

Je bent vooral bezig met wat een ander van jou vind. Je maakt deze gedachtes negatief voor je zelf. Die ander vind mij vast niet goed genoeg, ze vinden mij vast raar of niet aardig. En ga zo maar door. Vaak weet je zelf nog veel meer dingen te verzinnen wat een ander aan negatieve punten kan van jou vinden.

Motorische faalangst

Met motorische taken zoals sporten ervaar je veel spanning terwijl je lichamelijk wel in staat zou moeten zijn de taak te kunnen doen. Je hebt moeite om je lichaam onder controle te krijgen.

Wat zijn de gevolgen voor jou wanneer je last hebt van faalangst?

Lichamelijk kan dit door een aantal signalen ervaren worden: hartkloppingen, rood aanlopen, slapeloosheid, hoofdpijn en zelf hyperventilatie.

Psychische symptomen zijn bijvoorbeeld onderpresteren, veel piekeren, denken dat andere mensen “beter” zijn dan jij of complimenten als onwaar bestempelen.


Eigen ervaring

Ik zelf heb hier enorme last van gehad met bijvoorbeeld schoolprestaties. Ik moest een presentatie houden voor de groep en ging er dan van uit dat ik rood zou worden en als iedereen me aankeek ik een black out zou krijgen. Dit gebeurde dan meestal ook. Ontzettend vervelend want het onderwerp waar ik over zou presenteren wist ik maar al te goed. Uit alle macht maakte ik dan een PowerPoint presentatie met ontzettend veel tekst. Alles moest erop staan want dan kon ik het niet vergeten. Met als gevolg dat ik dingen stond op te lezen en vaak zelfs gericht naar mijn presentatie, waardoor ik de mensen niet aankeek.

Toetsen maken op school, enorm goed leren om te zorgen dat ik alles wist. Ik kon dan geen onvoldoende meer halen. Bij het maken van een toets en dan vooral met meerdere antwoord mogelijkheden, maakte dat ik ging twijfelen aan mijn antwoorden. Ik maakte hierdoor veel fouten. Ik durfde niet te vertrouwen op mijn gegeven antwoorden, met als gevolg een onvoldoende en de bevestiging dat ik het dus niet kon.

Zo zijn er nog meer voorbeelden die ik kan geven waarin je bang bent dat iets gaat gebeuren en je jezelf daarin bevestigd. Het is niet helpend voor jezelf om toe te geven aan die angst, maar het gaat ‘onbewust’ en als het ware dus vanzelf.

Wat kan ik ertegen doen?

Coaching kan je hierin helpen om je faalangst te verminderen. Jou tips geven en trucs leren om deze te gebruiken op de momenten wanneer je faalangst de kop op steekt.

Wat kunnen we samen ertegen doen?

 • Samen kijken we naar situaties waarin dit voorkomt?
 • We kijken wat je jezelf verteld?
 • Wat vind je jezelf waard?
 • Wat heb je nodig om niet toe te geven aan de gedachten/ gedragingen?
 • Wat is de oorzaak dat je zo over jezelf denkt?
 • Wat heb je nodig om zelfverzekerd over te komen en je ook zo te voelen?
 • Welke houding neem je aan en wat zegt deze houding?

 

In 12 sessies gaan wij werken aan jouw zelfvertrouwen!

Na deze sessies hebben we inzicht in jouw gedachten die zorgen voor faalangst. En kun je deze ombuigen! Je bent je bewust van situaties waarin het gebeurd en hebt geleerd wat je kan doen om niet toe te geven aan deze gedachten en gedragingen!

Wil je meer weten? Neem contact met mij op 06-19146063.
Mail naar info@evacoachingcounselling.nl